Frida, Sigurd og Astas dagbog

Hovedside => 2008 => Uge 27
<- Forrige uge | Næste uge ->

Søndag 2008-07-06 Troldejagt og turistskræmning

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Det var fra starten planlagt at Vinnø-besøget skulle vare to dage, så der blev ikke pakket kanoer i dag. Der kom en smule regn fra morgenstunden, men ellers var det glimrende vejr. Ungerne udforskede øen og plukkede en masse blåbær. Sigurd tog med far ud i skoven for at lede efter trolde. De fandt en del forstenede af slagsen, samt en masse indgange og Sigurd faldt i søvn i fars arme, mens de sad i skovbunden og snakkede.

Der kom 4 knægte (altså mænd under 20 år) sejlende i et par kanoer og slog sig ned i nærheden af lejren. Ungerne sværmede om dem og kom med spørgsmål såsom Hvorfor har I ingen redningsveste på? og Hvor mange øl har I med?, men rødderne lod sig ikke skræmme væk. De havde forberedt sig godt på vildmarken med en kæmpegryde til bålet, masser af pasta, en fodbold (held og lykke på en bulet klippeø) og 115 dåseøl. De var nu flinke nok.

Frida faldt i vandet om eftermiddagen. To minutter senere "faldt" Lasse også i vandet. Men det passede fint med badetid - ungerne og pigerne tog en længere omgang vandpjaskeri, mens Jacob tog en slapper i teltet og Toke sejlede rundt om øen. Mens der blev badet kom der et par kanoer med tyskere forbi og en kano med et par. Alle sejlede dog videre efter en ny lejrplads: Selvom nøgne badepiger trækker op i regnskabet, er fire larmende og plaskende unger noget af en mundfuld.

Fællesgodnatlæsningen var igen en stor succes og ungerne legede larver i soveposerne, før de faldt til ro. De voksne hyggede ved bålet indtil midnatstid, hvor en buldren og brat skifte fra vindstille til blæst annoncerede nattens komme. Snart faldt der tung og vedvarende regn, mens tordenvejret rumlede hen over øen. Midt i det hele vågnede Frida.
Frida: Faaar! (puffe puffe)
Far: Mrpfglm?
Frida: Jeg skal tisse!
Far (håbefuldt): Så gå ud og tis?
Frida: Okay! (lyner lynlåsen op og går ud i regnen og tisser)

Aftensmad

Tortellini og skinketern i tomatsovs med hvisløg og porrer. Dertil ris og blomkål.

Dessert: Pandekager med blåbær.

Hovedmåltidet var lidt tamt, men pandekagerne blev særdeles vel modtaget. Det var selvfølgelig et værre svineri på Trangia-sættene, men efter de obligatoriske mutant-ruskomsnusk-branket-dej-kager blev de pænt runde og velstegte.

Morgenritualer

Stille formiddag

Lasse Sigurd Jacob kortkiggeri

Ruten diskuteres

Toke undersøger slukket bål

Bålpladsen inspiceres

Jacob

Tegourmeten laver ... te

Lasse fisker grankogler Frida kaster grankogler Sigurd sten

Det uendelige koglefiskeri

Jacob Hanne kano

Vandbærerne

Jacob flækker brænde

Den gode flækketeknik

Anne vibeke Frida Naja blåbærtur

Bærsamlerne vender hjem

Frida blåbærhovede

Frida har tyfus!

Ud for vinnø panorama

Vinnø i vandet

Frida indianer Naja klippeblok

Jodlende bæver

Hanne slapper af på klippe mod vandet

Klippeidyl

Køkkenbord

Udendørs køkkengrej

Naja Frida Hanne Lasse male klippe vand

Naturmaling

Sigurd træt hanne

Lille Frø tager en pause

Malerier

Kunst til tørre

Tomme tallerkener

Tomme som maverne

Blåbær

Blåbærøen er et godt navn

Pandekage trangia

Velsmagende svineri

Sigurd pind og kogle

Sigurds legetøj

Toke bærer brænde

Printes ud og hænges op

Skriv en kommentar
 

Lørdag 2008-07-05 Væltede træer, igler, skovbrand og børneorm

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Et kort regnskyl ved sengetid i går havde sørget for at alting var friskt og manglende skyer & næsten ingen vind sørgede for en behagelig morgen. Ekspeditionen fik snøvlet sig videre ved 11-tiden og satte kurs mod syd. ...Lidt for langt mod syd, viste det sig, men når alle er glade, gør et par ekstra kilometer ingenting.

Dagens første udfordring var en sluse mellem Kalvsjön og Søndre Svansjö. Ikke sluse som i hæv-kanoerne-med-mekanik, men sluse som i slæb-kanoerne-over-land. Søen snævrede ind til et vandløb med mærkbar strøm og Anne Vibeke sparkede showet i gang ved at fange en aborre. Stor ståhej og unger med endnu større øjne. Fisken blev aflivet og lagt i bunden af kanoen, så der kunne fokuseres på færden.

Det snævre vandløb blev snævrere, strømmen stærkere og de første væltede træer viste sig. Der var to muligheder: Tage fartøjerne op tidligt og køre dem 500 meter eller kæmpe mod strømmen og køre dem 50 meter. Der blev taget en hurtig gruppebeslutning om eventyrets vej. Da de væltede træer blev flere og passagen snævrere, blev kajak-sejlende Jacob overhalet af kanoerne - kajakker kræver en del plads til pagajen. På et tidspunkt måtte kanoisterne opgive padlingen og skifte til at trække kanoerne. Ved bæringsstedet blev de sikret og Toke fik lejlighed til at leve drenge-drømmen ud ved at vade tilbage med økse i hånd og hugge træer væk, så Jacob kunne komme videre. Det bliver ikke bedre.

Nå ja, der var selvfølgelig en masse mini-dyr, der mistænkeligt lignede igler, der skulle børstes væk. Der var også bremser (stikkende fluer) og nogen unger med ret højt adrenalinniveau. De faldt nu hurtigt til ro, da de fandt skovjordbær og ingen af iglerne hang fast: Ekspeditionen for 11 år siden havde ikke været så heldige og måtte dengang brænde et par stykker af benene.

Turen gik videre gennem svanesøerne til Vinnø. Der var tordenbuldren og et hold kanoer en kilometer bagud, så erobring af lejrplads og opslåning af telte gik temmelig stærkt. Ungerne indtog straks øen og omdøbte den til Blåbærøen. Vinnø var noget mere brugt end Lomma-Holmen: Toiletterne var temmelig fyldte, der lå skrald diverse steder og der var kun store brændeknuder tilbage. Det er så også den eneste ø man må benytte i fuglenes yngleperiode, så den er meget populær.

Jacob gik tur på øen og kom forbi et ikke helt slukket bål i skovbunden. Der blev ringet til kanoudlejeren, der bad om at ekspeditionen holdt øje med bålet. Bålet var tændt mellem tre træer, på en bund af grannåle, og havde bredt sig. Det virkede rimeligt slukket og røg kun en smule. Hanne pirkede i skovbunden lidt væk fra bålkanten og det begyndte at ryge kraftigt op fra jorden. Ikke rart.

Et par kanoister fra den anden gruppe på øen blev hidkaldt som frivillig arbejdskraft og sammen med Jacob og Toke brugte de et par timer på at grave op og hælde 500+ liter vand på bålet. Det lå selvfølgelig et stykke inde på øen, for toppen af en høj skrænt, så der skulle slæbes en del - det var sikkert også derfor det ikke var blevet slukket ordentligt. Bålet blev gravet op fra midten og ud indtil der ikke var mere varme: Der var forkullede trærødder temmelig langt væk fra det synlige bålsted. Tokes økse stod for gravearbejdet og ramte et par klippestykker undervejs, menaltså... Den slags er patina og i det hele taget føltes det ret helte-agtigt, så det var helt i orden. Heltene hjemme i lejren sørgede til gengæld for at unger og opvask blev håndteret, mens drengene legede.

Jacob ringede til brandvæsenet og efter tre omstillinger og en masse stavearbejde fik han beskeden igennem. Det betød at der ankom tre brandmænd, heraf to i komplet brandudstyr, sent på aftenen. De inspicerede stedet, sagde jætte-bra om arbejdet og sejlede afsted igen. Det er rart med kontrol fra fagfolk i sådanne situationer. Der var dog ingen medaljer til ekspeditionen. Øv.

Frida fik konstateret børneorm. Det var hun (og forældrene) ikke udpræget begejstret for. Det er første gang og der er ikke så voldsomt meget at gøre ved det, når man står ude på en svensk klippeø lørdag aften.

Sigurd og Naja havde sejlet sammen i kano og havde rigtig fundet ud af at det var sjovt at lege. De gik afsides og legede fantasi-lege med at mase bær og sejle i kano. I det hele taget har det fungeret fremragende med børneflokken, men der er jo heller ikke andet end eventyr på sådan en tur.

Urelateret til slukningsarbejdet har Jacob fået gudestatus hos de større unger. Det har nok noget at gøre med at han ikke selv har børn og derfor er en slags barne-voksen... De kaldte ham Lynet og mente at han havde fortrinsret til kiks og vingummi. Jacob er vældig tilfreds med situationen.

Aftensmad

Majskolber stegt på bål, boller i karry, ris og friskfanget fisk.

Dessert: Frisk ananas.

Majskolberne var noget tørre, boller i karry var okay. Fisken var god, men lille. Ananassen var herlig - vældig saftig og sød.

Sigurd spiser havregryn

Brændstofpåfyldning

Sigurd træstub hanne

Bjørn på spring

Sigurd klippeblok træ Hanne morgenmad

Solgryn

Tudse

Nej, ingen kys!

Hanne Sigurd Naja kano

Mod nye eventyr

Anne vibeke har fanget en fisk

Sååå stor!

Anne vibeke Hanne under væltet træ

Hyggesejlads

Hanne og Anne vibeke mod stærk strøm

Mindre hygge, mere action

Toke trækker kano t a hanne

Tarzanunderbukser er et must

Skovjordbær

Jordbær-på-strå-pause

Sigurd leger med pind og vand

Den lille lystfisker

Lasse Frida kano bro

Stille å

Mod vinnø

Vinnø i sigte

Sigurd Naja Anne vibeke rense fisk

Fiskerensning

Hanne opslaæt telt

Toke, fæld den der!

Ungerne bader

Ferskvand og klipper - helt perfekt

Sigurd og Naja spiser aftensmad

Gnaf, gnumf, gnask

Anne vibeke med ananas

Medbragt civilisation

Jacob slukker bål

Da det stadig var lille og overskueligt

Toke graver bål ud t a jacob

Ja, det ulmede helt derud!

Sigurd med tov

Nattekrigeren

Skriv en kommentar
 

Fredag 2008-07-04 Blåbær, fisketur og øksehug

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Lomma-Holmen var så lækker at en enkelt overnatning ikke var nok, så der var en hel lang dag der kunne nydes med hvad man havde lyst til. Der blev samlet blåbær og taget på fisketur. Naja blev syg og kastede blåbærrene op og fisketuren var domineret af Lasse, der var bange for at kæntre. Det havde nu sin naturlige forklaring, idet han var kæntret på en tidligere kanotur, men Frida blev også smittet af hans nervøsitet. Sigurd kunne nok mærket at der var en eller anden form for panik i kanoen, men på den anden side var det voldsomt sjovt at fange skumfisk med fiskenettet. Den slags fisk kan heldigvis fabrikeres vha. padlen, så han fik en kæmpefangst.

Om eftermiddagen fik Jacob sin ilddåb med økse. Han havde naturligvis leget lidt med sådan en fætter før, men denne gang blev der hugget igennem. Imens fangede ungerne en igle, som de store kaldte for vandlarve. Sigurd spurgte om det var en elektriksk ål? og alle børn syntes den var nuttet.

De store unger byggede en fiskefælde med kabbanossi som madding. Sigurd byggede en tryllemaskine af sand, der kunne trylle vand væk. Han lavede også et musebadekar.

Kl. 22 indfandt myggene og knotterne sig omsider. De blev mødt af bål, myggelys & vindstille, hvilket de slet ikke brød sig om.

Aftensmad

Kartofler med olie, rødløg og røget skinke braset over bål.

Et lækkert måltid, hvor anden (og tredje) portion smagte endnu bedre, eftersom kartoflerne fik lov at brase videre under spisningen.

Skov telt klipper

Skovlig hygge

Tørt birkebrænde

Kløvet birkeguf

Hanne Sigurd vand sten

Kunstpause

Lasse Frida Sigurd klipper vand udforskning

På nye eventyr

Sigurd Lasse sten strand

Stenkasterne

Jacob kvaser dåse

Dåsekvadreren

Toke klippeø t a jacob

Klipper er sagen

Fiskefælde

Fiskefælden

Sigurd træstub

Der er eventyr i enhver træstub

Øksemærker i træstamme

Indledende prøvehak

Jacob hugger med Økse

Jacob in action

Toke hugger med Økse t a jacob

Gal øksemand #2

Jacob hugger med Økse

Det afgørende slag

Sigurd fanger skumfisk

Skumfiskeren

Jacob stegte kartofler

Aftensmaden simrer

Sigurd spiser aftensmad

Aftensmaden guffes

Sigurd leger ved stranden

Sigurd med tryllemaskinen

Frida med redningsveste

Er du sikker, Frida?

Frida bader ved første lejrsted panorama

Den lille pige i skovsøen

Krus til mus

Musebadekar, Sigurd design

Bål med gløder snobrød

Den rigtige afslutning

Skriv en kommentar
 

Torsdag 2008-07-03 Perfekt kanodag

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

De fleste morder-knotter of doom havde lagt sig til at sove om morgenen og ekspeditionen kunne spise morgenmad rimeligvis uforstyrret. Ja, okay, der var så lige den hugorm, der prøvede at krybe ned i de nærliggende pigespejderes affaldspose, men en frisk spejderpige (fra 1. Højbjerg, Hannes gamle trup) fik jaget den ind i krattet i stedet. At krattet så kun var ca. 1½ meter fra bålpladsen og at hugormens camouflage gjorde den usynlig i den bevoksning er en anden sag.

Teltene blev pakket og startstedet indtaget. På forunderlig vis lykkedes det at få den store mængde udstyr proppet ned i to kanoer og en kajak og så gik det ellers afsted ned af åen. På strategisk vis startede turen med et par kilometers å-sejlads, så de mindre rutinerede kunne komme op i fart. Åen mundede ud i Kalvsjön hvor der var en lækker klippehalvø hvor der blev holdt frokostpause og badet.

Efter baderiet blev der sejlet 4 km til lejrpladsen Lomma-Holmen, der udmærkede sig ved at være lækker, med tørt, kløvet birkebrænde, lokummer med edderkopper, meget få knotter og fri for andre gæster. På det tidspunkt var der gået en del timer i solen og på klassisk kanomaner var de mindre kvikke blevet solskoldede. De mindre kvikke begrænsede sig til én person - Toke. Nå, det passede fint med hans tre millioner knotte-bid.

Der blev fisket om aftenen og alle unger var i sving. Mor mente ikke at Sigurd skulle rode med krog, så han fik en kabbanossi-pølse bundet direkte på linen og fik lov at fiske med den. Far mumlede noget om groft tillidsbrud, men undlod at forfølge sagen yderligere. Der blev ikke fanget nogen fisk, heller ikke af de fiskere der brugte kroge.

Aftensmad

Røget skinke med flødestuvede porrer. Dertil ris og honningmelon.

Dessert var snobrød med jordbærsyltetøj.

Et fremragende måltid - honningmelonen var skåret i tern og blev spist ovenpå det andet og gav en frisk kontrast.

Morgenmad

Morgensamling i knotteland

Ensom krone

Alenekrone

Sigurd under luftmadras

Flade Sigurd

Hugorm på vej ind i skraldepose

Err... Nej. Dårlig ide! Væk!

Hugorm

Sød lille fyr

Mudderleg

Mudderleg

De første padletag

Første udstævning

Hanne kajak

Kan Hanne sejle? Kajak?

Anne vibeke Naja Sigurd Jacob kano t a hanne

Padle ned af åen, padle opad igen

Udforskning af klippehalvø

Bjerggeder

Frida badering

Frida i sit rette element

Hanne viser vej fra kajak

Den vej!

Jacob Sigurd Naja Anne vibeke kano

Hånd-i-vand-legen

Bålplads

Naturligt samlingssted

Udforskning

Ekspeditionen afsluttes

Sigurd med ping og kogle

En ... koglehammer?

Sigurd pind kogle gaffatape

Godt der var taget gaffatape med

Hanne ordner fiskestang til sigurd

Fiskeri uden krog, kun med madding? Hrmn...

Frida aftenfisker

Den lille lystfisker

Aftenfiskeri

Aftensol ved søen

Jacob tager pind

Ooonde Jacob myrder et stakkels uskyldigt træ

Toke Eskildsen
2008-10-20 00:35

Det forlyder fra sædvanligvis velunderrettet kilde at hugormen på billedet er en snog. Suk... Godt vildmarken ikke var vildere, for naturkompetencerne hos byboerne er tydeligvis ikke i top.

Skriv en kommentar
 

Onsdag 2008-07-02 Rejse og knotter

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Dagen startede med den endelige bilpakning og brunch hos Onkel Jacob. Derefter gik turen til Grenå og mod Varberg med færge. Den tur tog lidt over 4 timer, men færgen var veludstyret med legerum til ungerne, så det gik fint. Ja, okay, Sigurd var lidt piv af en eller anden årsag og buffeten var ikke noget at råbe hurra for, men der var LEGO-klodser nok og Peter Pedal-film på flimmeren.

Området for den kommende uge er 50 km øst for Varberg, hvor Anne Vibeke, Hanne og Toke har været før - for 11 år siden (gys). Det er et stille og roligt kanoområde, med klipper og grantræer, som det hører sig til i Sverige.

På Sverigessiden måtte GPS'en give op overfor den sidste grusvej, så der skulle lige ledes lidt efter Nyabygget i Mårdaklev, men det blev fundet og ekspeditionen fik valget mellem en våd lavning og en tør græsmark som overnatningssted. Den tørre græsmark var det naturlige valg for de uerfarne danskere. Inden afgangen dertil nåede Sigurd at lave lort i bukser og tøj - han havde tydeligvis tynd mave, hvilket nok er medvirkende forklaring til hans piveri på færgen.

På græsmarken erfarede de uerfarne danskere at knotter elsker græs. Knotter elsker også Toke, der tillige var dum nok til at vade rundt med korte ærmer og bukser. Knotter er en slags mini-myg. De er på størrelse med de danske tordenfluer, men de bider. Toke klogede sig og mente helt bestemt at de ville gå til ro, når natten faldt på. Knotterne var af en ganske anden mening, så det blev tidlig sengetid og gensidig forsikring om at prøve at skaffe knottesikre myggenet næste morgen.

Der blev læst fælles godnathistorie for ungerne - En bog af Thomas Winding om hunden Mester. Det virkede rigtig godt og forventes gentaget hver aften i den næste uges tid.

Aftensmad

Rugbrødsmadder - der blev sent og alle spiste buffet på færgen.

Mons sidder på bilens tag

Desværre, Mons, den går ikke

Frida Lasse bil

Klar. Helt klar!

Sigurd på bildækket

Lille Frø på skibet

Naja Lasse Frida udsigt fra grenåfærgen

Afsked med Danmark

L e g o giraf Naja jacob

Helt vildt giraffet giraf

Jacob frida

Færgesysler

Sigurd Frida Lasse hos karsten yde

Inspektion

Kasteøkse

Høj flækkeblok

Naja Sigurd børnestole

Stoleleg

Jacob insektzapper

jacob med bjørneskræmmeren

Anne vibeke laver mad

Aftensmad

Toiletbesøg

Spadetur med ledsagere

Jacob med myggenet

Smart ser det ud, men det var ikke 100% knot-sikkert

Sigurd tiger telt

Tigeren var venligt udlånt til af Karsten til den mindste på holdet

Skriv en kommentar
 

Tirsdag 2008-07-01 Telttest og småpakkeri

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Hanne udviste initiativ nok til at sætte de nyindkøbte telt op, sådan lige for at kontrollere at det var i orden. Det var det og det tog nok tre kvarter for hente at udføre arbejdet, med hjælp fra Frida. Det går nok hurtigere senere hen.

Der blev blandet melblandinger til snobrød, pakket mælkekasser med mad og i det hele taget bare pakket. I morgen går turen mod Sverige.

E

Lille grøn gæst

Dragetræf

Reptiltræf

Frida indvier telt

Voilà! Teltet er indviet!

Frida pakker bagagerum

Bil med indbygget pakker

Frida laver snobrødsposer

Den lille kemiker

Teltopslag montage

Generalprøve

Skriv en kommentar
 

Mandag 2008-06-30 Sovepose, telt, andet?

Frida: 6 år, 9 mdr. Sigurd: 4 år, 3 mdr.

Føtex har udsalg af soveposer i denne uge og Hanne troppede op lidt før åbningstid og deltog i det vilde ræs efter de eftertragtede kropsbeholdere. Lidt efter åbningstid knugede hun sig gevinst ind til sig og så støvet falde til ro på den tomme plads hvor -10°C-komforttemperatur-varianterne havde stået.

Senere på dagn blev det Tokes tur og han vadede rundt i Århus efter småting, mellemting og telt. Det blev et Outwell Oregon 4, der var

  1. Stort nok
  2. I butikken
  3. Billigt
  4. Ikke for billigt
  5. Med plads til rygsæk og våde sko udenfor inderteltet

Der blev aftalt at det kunne leveres tilbage i morgen, hvis en prøveopslåning afslører at det ikke lever op til forventningerne. Nu får vi se om der er tid og overskud til det.

Ungerne havde en hjemmedag og så en masse fjernsyn, for at spare op til turen. De fik nu også leget en hel del med hinanden og mor fik endelig bygget en LEGOdrage færdig, som hun og Sigurd har arbejdet på nogen dage. Det kræver efterhånden en del talent at bygge dragerne fra bogen, for antallet af tilgængelige drage-klodser er støt faldende.

Frida prinsesse Sigurd spiderman

Spiderman passer på prinsesser og har pistol, sværd og flammespyende pandebånd

Frida snitter

Frida fik sin dolk i dag og var vældig glad - der kom flere børn forbi, mens hun snittede, for at se benovet på

Sigurd l e g o drage

Albinovinger

Skriv en kommentar
 
<- Forrige uge | Næste uge ->