Frida, Sigurd og Astas dagbog

Hovedside => 2007 => Uge 11
<- Forrige uge | Næste uge ->

Søndag 2007-03-18 Sammen igen

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Far snakkede med Frida i telefonen:
Far: Frida, vil du gerne hjem?
Frida: Nej. Hvorfor skal jeg hjem?
Far: Fordi vi også godt kan lide at være sammen med dig og fordi der er børnehave i morgen

Weekenden i sommerhus med farmor og farfar var vist gået helt fint. Vejret havde været elendigt, men de havde fundet ophold nok til at komme ud og samle brænde alligevel.

Da Frida blev leveret ved døren, var Sigurd voldsomt glad for at se hende og havde mægtig travlt med at give hende knus og vise hende ting, mens han pludrede løs.

Apropos pludren, så er hans udtale blevet en hel del bedre hen over de sidste par uger. Nu behøver man ikke længere være forældre eller storesøster, for at forstå hvad han siger.

Tokes øjne har det fortsat godt og svinger lidt over, lidt under normalsyn, målt med en ganske upålidelig test fundet på Internettet. Han synes slet ikke om smagen af det der skal dryppes i øjnene (øjnene er forbundet med næsen med tårekanaler og næsen er forbundet til munden) og det svider lidt i øjnene, men det er småting i forhold til at få virkende øjne.

Velkommen hjem frida

Sigurd: Min Frida!, Min Frida!, Min Frida!

Sigurd biler

Boom! Bang! Kachow!

Sigurd læser for frida

Sigurd insisterede på at læse godnathistorie for Frida

Skriv en kommentar
 

Lørdag 2007-03-17 Lige i øjet

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Så begyndte det at ligne noget. At se godt ud. At synes af noget. Toke fik fjernet kontaktlinsen fra det andet øje og fik straks en synstest, der meldte praktisk talt normalsyn. Klinikassistenten turde godt sige at det med sikkerhed betød bilkørsel uden briller og at alting så godt ud. Der var heller ikke problemer med flappen eller andet.

Ikke at det dermed er givet at alt er perfekt. Der følger nu en stabiliseringsperiode på et par uger til et par måneder og i de første dage skal Toke tage den med ro, dryppe øjne med Spersadex og sove med beskyttelsesbriller. Synet vil efter sigende svinge lidt frem og tilbage, før det stabiliserer sig. Men prognoserne er rigtig gode.

Resten af dagen gik med at Toke slappede af og Hanne håndterede en Sigurd, der fortsat var utilfreds med tilværelsen generelt og skoldkopper i særdeleshed. Et øjebliks klarsyn fra Tokes side bevirkede dog en fremgravning af den støvede barnevogn, hvorved Sigurds middagssøvn fandt sted omkring middagstid i stedet for sen eftermiddag.

Toke tegneserie ost kaffe solbriller

Rekonvalescenten

Sigurd barnevogn

Slæbt frem til den sidste tjeneste

Ulykkelig Sigurd

Stakkels Sigurd, der ikke kan nå sit LEGO

Skriv en kommentar
 

Fredag 2007-03-16 Tokes nye øjne #2

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Hanne sørgede for at håndtere Frida og Sigurd hen over dagen, mens Toke lavede så lidt som han kunne tage sig sammen til. Sigurds skoldkopper plagede ham meget og han var meget belastende næsten hele dagen. Farmor og farfar hentede Frida om eftermiddagen, hvilket hun var meget opsat på. Sigurd blev holdt hjemme.

Toke tog til klinikken om eftermiddagen, for at få ordnet andet øje. Ved samme lejlighed blev linsen taget af første øje, hvorved alting pludselig blev noget tydeligere. Derefter tog han hjem og sov. Same procedure as last time.

Sigurds skoldkopper plagede am og han var umulig hele dagen, med let feber en gang eller to. Godt han ikke kom med i sommerhuset sammen med Frida. De sidste par dage har han skvattet omkuld ved 16-tiden, hvilket har betydet vanskeligheder med at falde i søvn om aftenen.

Frida rottehaler

Rottehalelooket

Toke begge Øjne opereret

Not much see

[Foto]

En enkelt kreativ stund - en time over sengetid

Skriv en kommentar
 

Torsdag 2007-03-15 Tokes nye øjne #1

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Tokes ven Jens var med som fotograf og har været så venlig at lave en rapport over øjenoperationen. Den er hermed opgraderet fra kommentar til indlæg:

Jens Hofman Hansen

Toke har fået lavet en korrigerende øjenoperation i torsdags og fredags. Da han derfor ikke selv kan opdatere denne dagbog, er hermed en lille rapport fra forløbet. Jeg var med Toke de to dage hvor øjnene blev fikset, ét ad gangen. Målet med min deltagelse var naturligvis at Toke kunne få foto- og filmdokumentation af forløbet. I denne rapport får du en stribe fotos, der giver indtryk af, hvordan forløbet var.

Vi mødtes torsdag 8.35 ved Prismet i Århus hvor klinikken ligger. Toke gik til at starte med ind til tandlægen som ligger ved siden af øjeklinikken. Om det skyldtes dårligt syn eller nervøsitet, ved jeg ikke.

Toke er dog en mand, der tager selv en øjenoperation med ophøjet ro. I hvert fald er der en vis sejhed over ham hele processen igennem. Først skulle han til en forundersøgelse, hvor synet tjekkes. Derefter kom han ind til kirurgen (som han vel hedder) som tjekker synet på en anden måde. Der blev gjort meget ud af at forklare de risici der er forbundet med operationen. Min fornemmelse var, at Toke vidste alt hvad der blev fortalt + mere til. Toke er nemlig en meget grundig mand som researcher internettet til bunds inden han kontakter Autoriteten for at bestille operationen.

Når Toke beslutter om han skal opereres foregår det (så vidt jeg kan se) på bedste datalogisk/matematisk/statistisk vis: Sammenregn ulemper ved dårligt syn som inkluderer brillebesvær, kontaktlinsebesvær, evt. kontaktlinseskader. Modregn med udgifter til operation, risici ved operation, ubehag under og efter operation. Giver operationen flere fordele end ulemper på bundlinjen, må svaret være: Tag en operation. Og med Tokes algoritme for afgørelse af øjenoperation blev udfaldet: "Jeg skal operereres i øjnene". På trods af at Toke er det mest rationelle menneske jeg kender, skal det siges, at der netop er forbundet ubehag under operationen, som jeg tror selv Toke ikke kan ignorere med statistikken i hånden. Ikke at operationen gør ondt, men det er altså bare kontraintuitivt at lade folk rode med ens øjne.

Nå, men hvad skete der til operationen? Efter at Toke har givet udtryk for at han forstår de risici, der er forbundet, går turen til operationsstuen. Toke lægger sig på en art seng og det hele kan starte. Øjet spærres op, så der er frit rum til at arbejde på. Inden laseroperationen kan starte, skal hornhinden skæres op så den kan vippes væk for at laseren kan komme til. Der påsættes en ramme rundt om øjeæblet. Det ser ud til at det fikseres. I hvert fald er der styr på tingene. Det ser sådan ud:
rammepaasaettes.jpg

Til min store overraskelse foregår opskæringen af hornhinden med en robot! Den testes en enkelt gang i det fri og sættes herefter på rammen (der lige er monteret). Her kan den nu køre en automatisk tur oppefra og ned. Det tager cirka 5-10 sekunder og virker ekstremt futuristisk (synes jeg). Det ser sådan ud:
robotten.jpg

Nu kan hornhinden løftes. Som tilskuer er det nok det mest ubehagelige at se på, for her er lægen altså meget tæt på øjet med en metalgenstand som løfter noget meget intimt fra øjeæblet:
hornhindenloeftes.jpg
(men jeg var ikke tæt på at besvime, bare rolig)

Herefter kan laseroperationen i princippet begynde. Toke har fået at vide at han skal fokusere på et bestemt sted, så øjet ikke bevæger sig. Laseroperationsmaskinen er dog så smart indrettet, at den kan kompensere for små bevægelser. Jeg regner med at det er derfor at lægen maler små blå trackingmærker på øjeæblet inden han går i gang med lasermaskinen. Det ser sådan ud:
trackingmaerker.jpg

Så starter selve operationen. Den er hvad jeg vil kalde virtualiseret. Lægen kigger ind i et mikroskop og styrer laseren på en måde som jeg ikke helt er klar over. Lægen virker under denne procedure både afslappet og ekstremt koncentreret. Toke virker ikke decideres afslappet, men han ligger helt stille. Bomstille. Det er også nu, at Toke får flash back til barndommen, hvor han sidder ude i solen på varme fliser med en lup og rister myrer. Det er sjovt at fange myrerne med luppens brændende stråle. Toke er Gud og myrerne skal dø. Når de løber ind i den fokuserede, brændende stråle, krøller de sammen og udsender en lille lugtende røgsøjle. Ha ha! Det er fedt at være Toke-Gud! Flash-forward igen: Nøjagtigt denne lugt fremkommer når lægen laseropererer øjnene. Og ja - som tilskuer kan man faktisk se små røgslør stige til vejrs (desværre umuligt at indfange på mine fotos) Toke er kun lokaltbedøvet i øjet og kan lugte det hele. Det her er myrernes hævn over Toke. Endelig fik de ram på ham.

Operationen er færdig efter 5-10 minutter. Så skal Toke til en hurtig efterkontrol hvor lægen undersøger om alt er ok. Det er det. Begge dage. Kontrollen foregår sådan her:
efterkontrol.jpg

Det hele er overstået og Toke skal så bare ind og hvile en halv til halvanden time i en blød stol med et tæppe. Han får nogle mørke briller på som sikrer at han skånes for lys og at han ikke klør sig i øjnene:
hvile.jpg

På mandag har vi nok Toke tilbage på arbejdet og så ser han sådan her ud - om han har smidt brillerne endnu er jeg lidt uvis på:
sejetoke.jpg

Mit indtryk efter begge dages operationer var: Det er vildt at menneskeheden er nået så langt med udvikling af værktøjer. Den præcision og professionalisme som operationen foregår med er _vild_ og man efterlades som tilskuer imponeret og fascineret (og der skal altså meget til når man er mig for at opnå den fornemmelse).

Det var dén rapport. Håber nogen får glæde af den inden Toke får lavet en rigtig dagbogs-afrapportering.

Med venlig hilsen den udsendte foto-korrespondent
Jens Hofman Hansen

Set fra patientens side var det mest ubehagelige klart at der blev rodet ved øjnene i det hele taget. Den der kniv havde altså intet at gøre på ens øje! Væk!

Selve laserdelen og den efterfølgende rumsteren rundt med flappen var ikke så slemt. Der handlede det mere om fuld koncentration. Og ja, Jens har ganske ret i at der ikke blev slappet af i dén seng.

Efter hviletiden på klinikken blev øjnene kontrolleret igen igen og Toke blev sendt hjem for at sove. Synet var noget sløret og blev gradvist bedre (men ikke rigtig godt) senere på dagen.

Sigurds skoldkopper bestemte sig forøvrigt for at tage anden omgang, så han sov skidt i nat og var øf det meste af dagen.

Toke højre Øje opereret

Halvbeglassede briller - seneste mode

Toke højre Øje opereret

Det røde er fra sugeren, det blå fra markeringen af øjet. Der er beskyttende kontaktlinse på

Frokost udenfor

Forårsfrokost

Stine Sulbæk
2010-12-14 20:14

Hej.

Jeg er blevet "henvist" af Kåres kone Trine, idét jeg har været til forundersøgelse til evt. øjenoperation.
Jeg kunne godt tænke mig at høre - hvor meget du er blevet korrigeret for i dit syn? Jeg har selv minus 7,25.

Mvh Stine

Toke Eskildsen
2010-12-14 21:34

Uha, nu skal jeg til at huske. Jeg havde lidt over 3 i bygningsfejl på det ene øje og lidt under 3 på det andet. Dertil kom almindelig nærsynethed på ... 4? 3½? Nok til at det første jeg gjorde om morgenen var at fiske mine briller frem.

Hvorvidt du kan korrigeres fuldt (som der forøvrigt ikke er nogen der decideret garanterer) er en kombination af hvor meget der er at tage af i dine øjne og hvor dårligt syn du har. Dertil kommer at chancen for at ramme "rigtigt" i første hug falder jo dårligere syn du har. Men det har du sikkert fået at vide.

Jeg bad om at få genjusteret det venstre øje og det gik rigtig godt, med det resultat at jeg nu har et "normaltsynet" øje og et der er en smule nærsynet. Det fungerer fint, omend jeg nogen gange tænker på at jeg burde have fået justeret begge øjne da jeg havde chancen. Senere er Hanne også blevet opereret og her 2-3 år efter er vi rigtig glade fordi vi fik det gjort.

Hvis du har flere spørgsmål så skriv endelig, her eller pr. email (te@ekot.dk).

Justering: http://ekot.dk/dagbog/2007_uge39.html#2007-09-26
Hannes operation: http://ekot.dk/dagbog/2008_uge47.html#2008-11-19
Hanne senere status: http://ekot.dk/dagbog/2008_uge49.html#2008-12-03

Skriv en kommentar
 

Onsdag 2007-03-14 Skoldkopper schmoldkopper

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Sigurds skoldkopper skiftede gear fra mangfoldiggørelse til blænedannelse. Han lignede endnu mere en hårdt plaget teenager end i går, men han havde det meget bedre. Det startede godt, med en solid & lang nattesøvn, efterfulgt af morgenhygge. Derefter gik det bedre.

Frida kom i børnehave og Sigurd & far tog en tur til stranden. Nul problemer og et par glade drenge, der kastede sten i vandet. Sigurds bukser blev behørigt våde, men det bemærkede han omtrentligt ikke. Hen under aften var der lidt øf, men der var det også blevet sengetid (konkluderede De Onde Forældre meget belejligt).

I morgen overtager mor pasningen, sådan temmelig komplet. Toke har aftaler om at få nye øjne torsdag og fredag. Farmor og farfar passer en eller begge unger hen over weekenden, så der ikke opstår interessekonflikt mellem fars behov for at slappe af og Frida & Sigurds behov for at være glade og aktive børn.

Frida: Mor siger at vi godt må få kage, selvom det ikke er kagedag, fordi Sigurd er syg
Far: Jeg tror mor er en rigtig kage-mor
Frida: Så er du en nej-far

Sigurd kaster sten

Rask Dreng. Ja, altså bortset fra de 500 (meget anslået - Sigurd nægter at lade dem tælle) blæner over hele kroppen

Hav

Er det allerede sommer?

Bellevue strand badebro

Der skal ryddes op efter vinteren

Bellevue strand brædt

Bellevue Strand

Bellevue strand sigurd

Sigurd og hans skyggeven

Sigurd skoldkopper

Blænecheck

Skriv en kommentar
 

Tirsdag 2007-03-13 Skoldkopper with a vengeance

Frida: 5 år, 6 mdr. Sigurd: 3 år, 0 mdr.

Skoldkopperne er på vej ud på Sigurds arme og ben (ja, man kan godt få skoldkopper inde i håndfladen). De kløede og han fik lette feberanfald nogen gange.

Frida blev hjemme sammen med drengene og hjalp med at holde Sigurd ovenvande. Det fungerede rimelig godt det meste af tiden, selvom det så også betød at der var meget få stunder hvor far kunne hvile lidt. Om aftenen var hun nu temmelig overstyret, hvilket plejer at være tegn på at hun har kedet sig lidt i løbet af dagen.

Heldigvis har Sigurd det godt med at komme udenfor på små ture, så det blev til en havnetur, en legepladsudflugt og bare generel væren ude i det gode vejr.

Frida: Jeg skal have børstet tænder, for ellers får de Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus, der får Karius og Baktus...

Og hov!? Det var da Sigurds fødselsdag i dag!? Hvad blev der af den? Den blev fejret i søndags, så med lidt efterrationalisering blev forældrene enige om at det var godt ikke at fejre den i dag igen.

Arbejdsplatform

Båd, der kan hejse sig selv op på pæle, ok. Men hvad laver lastbilen på den?

Sigurd skoldkopper

En bekymret lille fyr

Sigurd vippedyr

Hell on vippedyr

Frida Sigurd lege

En tur i centrifugen

Skriv en kommentar
 

Mandag 2007-03-12 Skoldkopper for fuld fart

Frida: 5 år, 5 mdr. Sigurd: 2 år, 11 mdr.

Håbet om en lige så nem anden omgang skoldkopper, som den første, er meget svagt. Sigurd fik endnu flere skoldkopper end Frida i løbet af natten og vågnede også en enkelt gang. Det gik sådan rimeligt hen over dagen, hvor far passede Sigurd, men om aftenen stod den på feber og en Sigurd der var tydeligt plaget.

Det var ellers en dejlig forårsdag, hvor der blev tid til et par korte ture for at se på gravkoer, insekter og sandkasser. Sigurd fik det tydeligt bedre af den friske luft, så med vejrgudernes samarbejde står den også på småture i morgen.

Frids sokker

Selvom det var Sigurds fest i går, fik Frida et par strømper strikket af oldemor. De er meget populære!

Humlebi

Forår

Svirreflue

Mere forår

Sigurd puslespil

Den lille bådebygger

Sigurd skruer

TORX er nemmere

Sigurd skoldkopper

En enkelt skoldkop eller 37

Sigurd skoldkopper

Tidlig pubertet

Skriv en kommentar
 
<- Forrige uge | Næste uge ->