FujiFilm FinePix F10 ved svag belysning

På denne side vises det samme motiv, taget med 48 forskellige kombinationer af eksponeringstid og ISO. Hvis din browser ellers er med på legen, vil et klik på "Vælg" skifte billederne. Til venstre ses en skaleret udgave, til højre ses et 1:1 udsnit fra højre side af den bygning, der ses i forgrunden. [O]-links peger på originalerne (ca. 3 MB/stk).

[Skejby by night] [Crop]

  ISO80 ISO100 ISO200 ISO400 ISO800 ISO1600
3 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
4 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
5 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
6.5 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
8 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
10 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
13 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]
15 sec [O] [O] [O] [O] [O] [O]

Udvalgte ækvivalenter

Ækvivalenterne er indstillinger, der giver billeder med ca. samme lysintensitet. Det fikse er at de tydeligt demonstrerer, hvad ændring af ISO betyder i forhold til mængden af støj i billederne.

Det er så lidt snyd, for øget lukketid betyder også mere støj - billeder ved de lavere ISO ville altså være skarpere, hvis de var taget i almindelig dagslys.

Og hvad så?

Så hvad er der særligt ved ovenstående? Jo, F10 er et lommekamera. Ikke ligefrem til bukselommer, men uden problemer til jakkelommer. Den slags plejer ikke at tage gode billeder ved svag belysning. De fleste af den type kamera går kun til ISO400, hvor de laver temmelig støjfyldte billeder.

Hos F10 er ISO400 med meget lidt støj, ISO800 er med en del støj og ved ISO1600 er det rent faktisk muligt at se hvad motivet er. I praksis betyder det at der kan anvendes lavere lukketider, hvilket modvirker rystede og slørede billeder.

Toke Eskildsen
15. oktober 2003